lunes, 21 de marzo de 2016

EXCLUSIÓ/ INTEGRACIÓ/ INCLUSIÓ

Paràbola del convidat a sopar


«Un prohom d’una ciutat es va trobar amb un vell conegut, a qui no veia des de feia molt de temps. L’endemà passat el prohom feia un sopar amb una colla d’amics i amigues que també el coneixien i no n’havien sabut res des de feia molts anys, i el va convidar a sopar. El prohom era un bon cuiner, i va preparar un sopar esplèndid: entrants variats, guisats de tota mena i un pastís amb confitures de fruita. Tot això acompanyat de vins de Binissalem. El mateix dia del sopar, tot d’una li va venir al cap que el vell amic, no recordava ben bé per què, havia de vigilar molt amb el menjar i que segurament res del que havia preparat amb tanta cura no li aniria bé. De seguida va telefonar-li (per sort, s’havien intercanviat els telèfons per si sortia algun problema) i li va explicar el que passava i li va dir que ho sentia molt, que més valia que no hi anés i que ja l’avisaria quan fessin un altre sopar.
Un altre prohom de la mateixa ciutat es va trobar amb el mateix cas. També havia preparat un sopar esplèndid amb els seus amics i va convidar-hi un vell conegut de tots amb qui es va trobar per casualitat un parell de dies abans. La mateixa tarda del sopar, un altre dels convidats va fer notar al prohom, per si no se’n recordava, que el vell amic no podia menjar de tot. El prohom, que ho havia oblidat, va córrer a telefonar al vell amic per saber si encara tenia aquell problema i per dir-li que, de tota manera, no s’hi amoïnés, que hi anés igualment, que ja li prepararia un plat de verdura i un peix a la planxa.

Curiosament, un tercer prohom de la mateixa ciutat, també molt respectat, es va trobar amb un cas idèntic. Quan ja ho tenia pràcticament tot a punt, es va recordar que el que havia convidat a última hora (un vell conegut seu i d’uns amics amb els quals havia quedat per sopar aquell mateix vespre) havia de seguir una dieta molt estricta. Aleshores va canviar el menú a corre-cuita: va seleccionar els entrants que també podia menjar el vell amic, va guardar els guisats al congelador per a una altra ocasió i va improvisar un segon plat, també esplèndid, però que en podia menjar tothom, i va retocar el pastís, col·locant-hi fruita natural, en lloc de confitada. Arribada l’hora de sopar, van menjar plegats dels mateixos plats que l’amfitrió els va oferir.»

Resultado de imagen de exclusion escolar en dibujos



A partir d'aquesta paràbola podem reflexionar sobre diferents situacions que es viuen a les escoles, i que ens poden ajudar a entendre quin és el concepte d'inclusió.





La primera situació que es viu a la paràbola és una situació d'exclusió. És a dir, com que el convidat no podia menjar res del que s'havia preparat, va ser millor que no hi anàs.


Si feim una comparació amb una situació que es viu a les escoles, vendria a ser el moment en el qual els nins amb necessitats surten de l'aula per anar amb l'especialista. Com que el nin està a més baix nivell que la resta, o tal vegada, aquella feina provocaria moltes dificultats en ell i la mestra no li pot donar el suport necessari, la millor opció que es troba és que l'alumne abandoni l'aula i als seus companys i vagi a fer una altra feina amb l'especialista. És a dir, que aquell alumne ja no ha assistit a una sessió, a diferència dels seus companys.

                                          Resultado de imagen de exclusion escolar en dibujos

Hi ha vegades que fins i tot, el nin que surt de l'aula, realitza la mateixa tasca que realitzen els seus companys. Però ho fa únicament amb la mestra de suport que l' ajuda a ell únicament.


En el segon cas, és una situació d'integració. El convidat pot anar a sopar, però amb un menú modificat únicament per a ell. No menja el mateix que la resta dels assistents.
Resultado de imagen de integracion escolar en dibujos

A l'escola també es viu la integració. L'alumne amb necessitats està present a l'aula, però en lloc de realitzar la mateixa feina que els seus companys, en fa una de diferent, atenent a les seves necessitats. O tal volta, el nin es troba a l'aula però amb la mestra de suport que únicament li dóna atenció a ell i no a la resta de companys.


Com a darrer exemple, trobam un cas d'inclusió. L'amfitrió canvia el sopar per tal que tots els convidats puguin menjar el mateix.


És a dir, significa realitzar més feina per part de l'amfitrió, en el nostre cas, del mestre; però també vol dir que tots participen de manera igual, sense cap tipus de diferències.


A les aules aquesta situació hauria de ser l'única que es viu. Preparar materials perquè tots els nins puguin participar i accedir als mateixos coneixements.

                               Resultado de imagen de inclusion escolar en dibujos

El que hem d'evitar és fixar-nos en les diferències. Sabent que tots som diferents i que cadascú té les seves preferències, procurem participar tots en el mateix i aprenent al mateix temps.



1 comentario:

  1. Hola, Ylènia, he trobat el teu blog per casualitat, i m'ha duit a aquesta paràbola tan enriquidora, enhorabona pel teu entusiasme, ben segur seràs una mestra implicada.

    ResponderEliminar